نقش ریزمغذی‌ها در بهینه‌سازی تغذیه تلفیقی در درختان زیتون

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

2 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت

چکیده

عدم تعادل عناصر غذایی در باغات زیتون واقع در اقلیم‌های نیمه‌خشک، پتانسیل عملکرد را به شدت محدود کرده و با کاهش کیفیت میوه، پایداری اقتصادی تولید را تضعیف می‌کند. این مشکل ریشه در نارسایی روش‌های مرسوم کوددهی دارد که اغلب نقش حیاتی ماده آلی خاک و ریزمغذی‌ها را نادیده می‌گیرند. این پژوهش یک چارچوب علمی و کاربردی مبتنی بر مدیریت تلفیقی عناصر غذایی ارائه می‌دهد که بر پایه ترکیب بهینه کودهای شیمیایی پرمصرف و کم مصوف و کودهای آلی ضروری استوار است. برای اجرای این راهکار در باغ، گام اول، انجام آزمون خاک برای شناسایی کمبودها و نیازهای خاص باغ است. پس از آن، ترکیبی از کود دامی کاملاً پوسیده، کودهای شیمیایی اصلی جهت تامین عناصر N، P، K و Mg به ترتیب شامل سولفات آمونیوم، سوپرفسفات تریپل، سولفات پتاسیم و سولفات منیزیم و ریزمغذی‌های کلیدی شامل کلات آهن، سولفات منگنز و سولفات روی برای هر درخت، در اواخر زمستان و از طریق روش چالکود در محدوده توسعه ریشه درختان اعمال شد. تیمارهای اعمال شده شامل تیمار شاهد ((T1 (روش مرسوم باغداران)، تیمار T2 (کود شیمیایی و دامی بدون ریزمغذی‌ها) و تیمار T3 (شامل کودهای شیمیایی، دامی و ریزمغذی‌ها) مورد ارزیابی قرار گرفت. در باغ‌های زیتون جنوب استان کرمان، نتایج قابل توجهی همچون افزایش عملکرد تا بیش از ۷۰ درصد نسبت به شاهد، بهبود معنی‌دار در ابعاد و وزن میوه و ارتقای غلظت عناصر غذایی در برگ‌ها را به دنبال داشته است. این دستاورد، راهکارهای عملی برای دستیابی به کشاورزی کارآمد، پایدار و سودآور در باغ‌های زیتون ارائه می‌دهد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


دوره 5، شماره 1
شهریور 1404
صفحه 18-24
  • تاریخ دریافت: 06 خرداد 1404
  • تاریخ بازنگری: 05 شهریور 1404
  • تاریخ پذیرش: 09 شهریور 1404
  • تاریخ اولین انتشار: 09 شهریور 1404
  • تاریخ انتشار: 01 شهریور 1404